Tammikuun meppiterveiset!

Hyvää ja toiveikasta uutta vuotta!

Vuosi vaihtui, rokotukset koronavirusta vastaan ovat käynnistyneet ja Yhdysvalloissa valta on vaihtunut – ilmassa on siis paljon kaivattua toiveikkuutta!

Pohdin Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa kirjoituksessa alkaneelle vuodelle sopivaa sanaa, päädyin määrätietoiseen. Oikeastaan jokainen tiedämme, mitä viruksen leviämisen estäminen meiltä vaatii: malttia noudattaa ohjeita, joita terveysviranomaiset antavat ja tarvittaessa päälle poliittiset päätökset, jos suositukset eivät riitä. Talouden jälleenrakentaminen vaatii nyt viisautta. Ikävä olisi ottaa yhtään turhia lommoja työpaikkojen tai yritysten suhteen. Siksi kyseessä on yhteinen ponnistus saada talous pidettyä pyörimässä ja kasvuun!

Jos pääsemme riittävään rokotekattavuuteen, se auttaa suojaamaan meidät.

Minua huolettaa todellakin jossain ilmenevä rokotevastaisuus ja sen rinnalla leviävät salaliittoteoriat – ne ovat nyt isku yhteiskuntamme turvallisuuteen, joka tulee vain osittain sisältä päin. Näemme jo kansainvälistäkin hypervaikuttamista rokotevastaisuudesta sosiaalisissa verkoissa. On vaikea hyväksyä mielipidettä, joka estää viruksen torjuntaa!

Valta vaihtui Yhdysvalloissa – yhteistyön aika palaa!

Suurella järkytyksellä seurasin iskua Yhdysvaltain kongressiin tammikuun alussa. Myös itselleni tuttuja kongressiedustajia oli paikalla iskun aikana. Väkivallan uhka tuli iskun myötä todella osaksi Yhdysvaltain politiikkaa. Edustajahuone ehti jo äänestää osaltaan läpi kannan, jossa se esittää Trumpille virkasyytettä kiihotuksesta kapinaan. Erityisesti on nostettava hattua niille 10 republikaanille, jotka uskalsivat äänestää virkasyytteen puolesta yhdessä demokraattien kanssa, tietäen että tämä todennäköisesti asettaa heidät ja heidän perheensä Trumpin kannattajien vihan kohteeksi.

Kansalliskaartin 25 000 sotilaan valvoessa järjestystä Washington DC:ssä, Biden astui virkaansa ja sai johtaakseen erittäin jakaantuneen ja pandemian sekä talouskriisin väsyttäneen kansakunnan. Bidenin virkaanastujaispuheesta tuli silti toiveikas ja rauhallinen olo. Yhdysvallat sai johtoonsa jalat maassa seisovan miehen, joka kykenee luomaan uskoa parempaan tulevaisuuteen. Pohdin asiaa sekä Ylen aamutelevisiossa että MTV:n liveuutisissa viime viikolla. Toimin parlamentin Yhdysvaltojen delegaation varapuheenjohtajana.

Vieraana Ylen  aamu-televisiossa Bidenin virkaanastujaispäivänä vieraana – aina on mukava päästä von der Leyenin kanssa samaan kuvaan!

EU:n ja Yhdysvaltojen on nyt tiivistettävä yhteistyötään monella eri saralla, kuten ilmasto-, digi- ja demokratian puolustamisessa osana ulkopolitiikkaa. Toisaalta EU:n on kyettävä toimimaan itsenäisesti. Vahvalla EU:lla on myös enemmän annettavaa kumppaneilleen. Puhuin myös täysistunnossa aiheesta.

Ilmastopolitiikassa EU saa Yhdysvalloista kovan haastajan – Bidenin ilmasto-ohjelma ei häviä kumppaneiden vastaaville kunnianhimon tasossa! Myös idässä ilmastotavoitteet kirittävät meitä. Suomelle tämä tarjoaa mahdollisuuksia mutta myös tarpeen pysyä vauhdissa, onhan meillä ensiluokkaista osaamista rakentaa globaalia kilpailukykyä puhtaissa ratkaisuissa. Pohdin asiaa jo joulun aikoihin Suomen Kuvalehden kolumnissa yhdessä Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtajan Jouni Kerosen kanssa.

EU-Iso-Britannian -suhteiden uusi alku

EU ja Iso-Britannia pääsivät kuin pääsivätkin sopuun suhteidensa pelisäännöistä ennen vuodenvaihdetta. Reippaasti yli 1000-sivuinen sopimus saatiin sovittua joulupäivänä, kuusi päivää ennen kuin sopimukseton tila olisi astunut voimaan. Tämä oli suuri helpotus kaikille.

Parlamentin päätavoitteet sopimukselle täyttyivät ja voimme olla varsin tyytyväisiä. EU ja Iso-Britannia voivat jatkaa kaupankäyntiä, tosin eivät yhtä tiiviisti kuin aiemmin. Yhteistyö jatkuu monella muullakin saralla. Pettymys oli se, että britit eivät halunneet jatkaa Erasmus+ ohjelmassa, joten suomalaisnuorten on jatkossa vaikeampi lähteä Iso-Britanniaan vaihto-opiskelun kautta. Myöskään ulkopolitiikkaa koskien britit eivät valitettavasti halunneet sopia muodollisesta yhteistyöstä, joskin käytännössä yhteistyötä toki tullaan jatkamaan. EU taas ei kyennyt keskusteluihin maahanmuuttopolitiikan saralla.

Itse olen erityisesti seurannut ja valmistellut kantoja sopimuksen digiluvuista. Lopputulos oli tällä saralla parempi kuin yhdessäkään aiemmassa EU:n vapaakauppasopimuksessa. Yritykset voivat jatkaa digitaalisten palveluiden kauppaa, samoin kuluttajat. Ostosten tekoa Iso-Britannian nettikaupoissa voi jatkaa vahvojen kuluttajansuojasääntöjen turvin. Yli 150 euron ostoksista voi kuitenkin joutua maksamaan tullimaksuja, jos tuotteiden alkuperämaa onkin muu kuin Britannia – vaikka tilaisit tuotteen Iso-Britannian verkkokaupasta. Myyjien pitää olla tarkkana oikeassa hinnoittelussa, mutta valitettavasti kuluttajia on joutunut yllätyslaskujen ja väärienkin tulkintojen uhriksi. Iso-Britannian arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa, mutta Suomen ALV on maksettava tuotteen vastaanoton yhteydessä.

Osallistuin ensimmäiseen Eurooppa edellä-podcastiin, mukana Nurminen Tapio, Sarvamaa Petri ja Vuori Timo. Käy kuuntelemassa podcast tämän linkin takaa.

Demokratian tila Venäjällä huolestuttaa

On surullista seurata, kuinka Putin jatkaa demokratian tukahduttamista Venäjällä. Ensin hallinto yritti myrkyttää oppositiojohtaja Navalnyin ja toivuttuaan ja kotiin palatessa hänet laitetaan telkien taakse. Selvästikin Putin pelkää venäläisten päättävän lähtevän kaduille protestoimaan, kuten on tapahtunut Valko-Venäjällä kansalaisten aktivoiduttua. Syyskuussa Venäjällä järjestetään duuman, parlamentin, vaalit, jota ennen pitäisi demokratioissa olla tilaa mielipiteiden esittämiselle.

Parlamentissa otimme Navalnyin vangitsemisen jälkeen kannan, että EU:n pitäisi ottaa käyttöön uusia sanktioita ja kohdistettava myös niihin henkilöihin ja tahoihin jotka ovat vastuussa Navalnyin pidätyksestä ja vangitsemisesta. Katsoimme myös, että EU:n joulukuussa päättämää uutta globaalien ihmisoikeussanktioiden järjestelmää tulee nyt käyttää hyväksi sanktioiden asettamisessa.

Reilun digitalisaation jäljillä

Kuten joulukuussa kerroin, EU:lta on tullut jo useampi lakiesitys datatalouteen liittyen: datan jakamiseen ja datan sisämarkkinoihin kannustava ”datan hallinta-asetus” (jossa minä tulen toimimaan teollisuusvaliokunnassa varjoraportöörinä) sekä esitykset jolla pyritään puuttumaan alustojen markkinavaltaan ja niillä esiintyvään laittomaan ja haitalliseen sisältöön. Sääntöjä on tulossa myös tekoälyn käyttöön, kun komission odotetaan esittävän ehdotuksensa jo maaliskuussa. Äärimmäisen jännittävä digivuosi siis tulossa – on ilo työskennellä reilumman digimaailman puolesta! Mikä on laitonta offline eli tässä tavallisessa maailmassa, on oltava sitä myös online eli verkossa!

Parlamentin oma-aloitemietintö datastrategiasta, jossa johdan parlamentin neuvotteluja raportöörinä, on kiihtymässä loppuhuipennukseen. On tärkeää, että parlamentti saa aiheesta kantansa valmiiksi, koska se luo hyvän pohjan datan hallinta-asetuksen ja loppukesästä oletettavasti julkistavan ”data actin” työtä varten. Data actissa komission on tarkoitus esittää ratkaisuja siihen, miten dataa saadaan liikkeelle mm. julkisen sektorin ja yritysten välillä sekä vapaaehtoisesti että tarvittaessa pakollisena velvollisuutena. Loppusuoralla olevissa neuvotteluissa parlamentti tulemme korostamaan, että ihmisillä pitäisi joka tapauksessa olla täysi oikeus omaan dataansa ja sen hallintaan. Lisäksi korostamme datan luomia mahdollisuuksia yrityksille ja julkisen sektorin palveluille, mutta tämä vaatii tasa-arvoisempia ja reilumpia markkinoita. Isommat eivät voi sanella pienemmille, mitä dataa ne saavat ja milloinkin. Vastavuoroisuuden on parannuttava, että kilpailu on reilua.

Järjestän aiheesta Kalevi Sorsa –säätiön kanssa kiinnostavan webinaarin tiistaina 16.2. kello 13-15.  DEMOKRATIA ja DIGIJÄTIT – Kuka vastaa yhteiskunnasta digitaalisessa maailmassa? Lisätietoa seuraa pian perästä, laita päivä kalenteriin!

Oikeus vapaa-aikaan digiajallakin – Right to disconnect

Maailmanlaajuinen pandemia ja sitä seurannut siirtyminen etätyöskentelyn pariin on vahvistanut työn muutosta. Etänä työskentely erilaisilla digilaitteilla on tullut jäädäkseen meidän kaikkien arkeen. Etätyöskentely on voinut monelle tuoda myös helpotusta arjen pyörittämiseen, mutta haittapuolena on se, että työaika alkaa valua vapaa-ajan puolelle. Mielestäni onkin paikallaan kysyä, onko lainsäädäntö pysynyt kehityksessä mukana?

Europarlamentissa oli tällä viikolla käsittelyssä S&D-ryhmän aloitteesta oma-aloitemietintö oikeudesta olla tavoittamattomissa. Tässä esityksessä palloa heitetään myös työnantajan puolelle: työnantajan kuuluisi kirjallisesti vahvistaa työntekijän oikeus olla tavoittamattomissa. Työntekijän ei kuuluisi kohdata minkäänlaista pakottamista tai väärinkohtelua sen ansioista, ettei hän ole työnantajan käytettävissä työajan ulkopuolella. Olen iloinen, että tämä tärkeä aihe on esillä europarlamentissa. Kommentoin aihetta myös Ylen uutisissa keskiviikkona 20.1.

Lainsäädäntöön on matkaa vuosia, mutta aihe on niin ajankohtainen, että toivon työyhteisöjen jo nyt sopivan pelisäännöistä jaksamisen vuoksi. Loppuun palaneet työntekijät eivät ole yritysten tai julkisten työpaikkojen etu. Kuten parlamentin lausumassa todetaan, etätyöstä on parhaimmillaan molemmille iloa joustavuudessaan.

Tapahtumat

21.12. ”Virtuaalijoulupuurot” Facebookissa

21.12 Tapaaminen / AIDA pj Tudorache, minä ja co-chairs of the House of Representatives (USA) AI Caucus

7.1. Toimiston suunnittelupäivä 🙂

11.1. Haastattelu / Arbetarbladet

12.1. Tapaaminen / Lauri Voionmaa

12.1. Kokous / SDP:n Globalisaatio ja kehityspolitiikka -työryhmän ensimmäinen kokous

12.1. Tapaaminen / Director Sue Arundale Technical and Environmental Affairs / European Construction Industry Federation

13.1. Tapaaminen / Samuli Simojoki / Borenius

13.1. Päätöspuheenvuoro / Recharge: Digital Roundtable on Batteries: under the patronage of Friends of Batteries of European Parliament

14.1. Kokous / SDP:n Eurooppa-työryhmän ja ulko-ja turvallisuuspoliittisen työryhmien ensimmäiset kokoukset

15.1. Suomalaismeppien pressikahvit suomalaistoimittajille etänä

15.1. Eurooppa edellä -podcastin nauhoitus, isäntänä Tapio Nurminen

15.1. Haastattelu / Helsingin Sanomat / Jenni Virtanen

15.1. Tapaaminen / Erik Asplund / Suomen EU edustusto

18.1. Tapaaminen / Jouni Keronen / Climate Leadership Council Suomi

19.1. Puheenvuoro / Boreniuksen Digilounas-webinaari: EU:n uudet digitalisaation lainsäädäntöehdotukset

20.1. Puhelinhaastattelu / Yle Aamu-TV

20.1. TV-haastattelu / MTV Uutiset Live

20.1. Tapaaminen / Tuuli Ojala / Liikenne ja viestintäministeriö

20.1. Tapaaminen / Marko Turpeinen / Aalto-yliopisto ja 1001 lakes

20.1. PESn ilmasto-, energia-, ja ympäristötyöryhmän kokous; esitys Renovation Wave SD ryhmän linjapaperi

21.1. Puheenvuoro / DVV (Digi- ja väestöviraston) webinaari – aiheena Digitaalisen Euroopan tulevaisuus

21.1. Demarimeppien pressikahvit etänä toimittajille

22.1. Etäoppitunti Helsingin Uuden yhteiskoulun lukioon

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.