Tältä näyttää iloinen raportööri – valmistelemani datastrategia suurella enemmistöllä valiokunnasta kohti täysistuntoa

Iso ja tärkeä päivä. Teollisuusvaliokunnassa äänestetään tänään Euroopan datastrategiasta – aiheesta jonka parissa olen tiiviisti työskennellyt viimeisen puolen vuoden aikana! 

Mistä on kyse? Tiivistäisin, että ei enempää eikä vähempää kuin siitä, millaisessa yhteiskunnassa haluamme elää tulevaisuudessa. Yhteiskunnan digitalisoituessa, meistä kaikista kerätään hurjaa, kasvavaa vauhtia dataa eli tietoa. Tekoälyn avulla tällä datamäärällä on valtava potentiaali, sillä verrattuna perinteisiin raaka-aineisiin, sen arvo kasvaa jaettaessa. Sen avulla voidaan kehittää täysin uudenlaisia liiketoimintamalleja ja palveluita ja samalla se auttaa meitä vastaamaan haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen tai kallistuvaan terveydenhuoltoon. 

Jotta tämä kaikki on mahdollista, pitää data saada luotettavasti ja turvallisesti liikkeelle Euroopassa. Nyt data makaa eri yritysten ja julkisten toimien sisällä ”siiloissa”, ilman että sen arvoa usein edes ymmärretään. Tätä varten EU rakentaa nyt omaa datastrategiaansa – kuinka saada raaka-ainetta tekoälylle! Parlamentti painottaa vahvasti ihmisten perusoikeuksia, yksityisyydensuojaa ja ihmiskeskeisyyttä, näistä emme tingi! Tarvitsemme osaamista, yhteyksiä & infraa ja uudenlaisia mahdollisuuksia tehdä töitä, ilman että työoloja heikennetään.

”Markkinoiden reiluus on aivan avain asemassa.”

Samalla markkinoiden reiluus on aivan avain asemassa. Tällä hetkellä käytännössä vain jättimäisillä digijäteillä on mahdollisuus hyödyntää täysmittaisesti datataloutta ja tekoälyä – onhan heillä valtavat määrät dataa käytössään. Pelikentästä on tehtävä reilumpi ja myös pinnemmille toimijoille on annettava mahdollisuus menestyä. Painotamme mietinnössämme hajautettua toimintaympäristöä. Emme halua päästää jättipelureita hamstraamaan kaikkea dataa Euroopan teollisuudesta itselleen suuriin ”datajärviin” ja omaksi hyödykseen. Tavoitteena on luoda malli, jossa data liikkuu vastavuoroisesti ja yhdessä sovittujen pelisääntöjen ja turvallisuustoimien pohjalta kulloisenkin tarpeen mukaan eri toimijoiden välillä. Puhumme ”data-ekosysteemeistä”. Yhteentoimivuus on tässä aivan keskiössä. EU:n on luotava puitteet tälle yhteentoimivuudelle ja vapaaehtoiselle datan jakamiselle, mutta markkinahäiriöiden ilmentyessä sillä on oltava edellytykset myös vaatia datan liikkumista. Suuri osa datasta tulee myös julkiselta sektorilta. Tämän datan on hyödynnettävä datapohjaisia ja automatisoituvia, reaaliaikaisia julkisia palveluita. Ei saa syntyä tilannetta, jossa julkiselta sektorilta lähtöisin oleva data hyödyttää vain yrityksiä. Tarvitsemme win-win-tilannetta! 

EU:ssa on jo säädetty yksityisyyden suojasta henkilökohtaisen datan suhteen. Käytännössä ihmisten on kuitenkin vielä liian vaikeaa toteuttaa oikeuksiaan. Datastrategian myötä yksilöille halutaan antaa parempia työkaluja hallita missä ja miten sinun dataasi saa käyttää. Esimerkiksi saako dataasi jakaa jotain sovellusta käytettäessä joillekin kolmansille osapuolille tai saatko siirrettyä tietosi sovelluksesta toiseen, jos haluat vaihtaa palveluntarjoajaa.  

Työ on ollut vaiherikas ja pitkä, siksi teollisuusvaliokunnan äänestys on minulle tärkeä. Toimin datastrategiassa raportöörinä, joten vastuullani on ollut muodostaa ensin luonnos parlamentin kannaksi, ja sitten johtaa neuvotteluja poliittisten ryhmien välillä. Tarkan merkkimäärän vuoksi lyhyenä pysyneeseen mietintöluonnokseeni tuli yli 350 muutosesitystä, joten työtä on riittänyt. Sorvasimme nämä esitykset 8 kompromissiin, joista nyt äänestetään. Valiokuntaäänestyksen jälkeen mietintö menee vielä parlamentin täysistunnon hyväksyttäväksi, tämä tapahtuu maaliskuun toisella istunnolla. Pidetään peukkuja, että kompromissit pitävät ja saamme tasapainoisen raportin! 

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.