Median tila huolettaa – mallia Australiasta?

Median tila huolettaa alustojen viedessä internetin ja sosiaalisen median tilan. 20 vuoden aikana laadukkaaseen journalismiin sitoutuneiden uutistalojen rahoitus on kaikonnut kansainvälisille digialustoille, kuten siis Facebookille ja Googlelle. Sitä ei lehdistötuen nosto pelasta… Viime vuonna Suomessa yli 60% verkkomainonnasta meni ulkomaisille alustoille. Samalla alustat hyödyntävät medioiden tuottamasta sisällöstä. Haemme uutisia hakukoneilla tai sosiaalisessa mediassa – mainokset pyörivät alustoilla.

Australiassa hyväksyttiin erittäin mielenkiintoinen laki: alustat pakotetaan neuvottelupöytään maksamaan medioille korvauksia käyttämästään mediasisällöstä neuvottelutyökalun avulla. Jos sopua ei löydy, lailla varmistettu välittäjä määrittää korvauksen suuruuden. Laki johti heti hyviin neuvottelutuloksiin ja korvauksiin mediataloille Australiassa.

EU:ssa saatiin viime kaudella läpi tärkeä tekijänoikeusdirektiivi. Se pitäisi ratifioida kesäkuuhun mennessä. Suomessa ollaan myöhässä jo… Myös tämän Copyright-direktiivin avulla mediayhtiöt voivat neuvotella korvauksia alustoilta tekijänoikeuksien perusteella. Se mitä meiltä EUssa puuttuu on kuitenkin, ettei näissä kummassakaan ole kirjattua neuvottelutyökalua. Lopputuloksena mediatalojen on paljon vaikeampi saada alustoja neuvottelupöytään. Viimesijaisena keinona on hakea oikeutta kilpailuviranomaisen kautta valituksella. Prosessit saattavat viedä vuosia, samalla kun alustat pyrkivät valitsemaan tahot joiden kanssa neuvotella…

EU työstää parhaillaan lakia, jolla hillitä ”portinvartija-alustojen”, eli hyvin suurten alustojen, markkina-asemaa, DMA. Osana asetusta pitäisi esittää Australian mallin mukaista neuvottelutyökalua, joka auttaisi ja nopeuttaisi myös median asemaa neuvotteluissa. Kysyin tänään teollisuusvaliokunnan kuulemisessa komission vara-puheenjohtaja Vestagerilta neuvotteluja edistävästä pykälästä. Harmikseni komissaari jättäisi neuvotteluhaluttomien alustojen ja median kiistat kilpailuoikeuden ratkaistavaksi. Mutta työ jatkuu, vastuulliset uutiset ovat demokratian kulmakivi, jota meillä ei ole varaa menettää, paikallisuutisista kriisitilanteisiin.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.