Huomio – Itämeri tarvitsee apuamme!

Lapset sup-lautailevat

Vietämme tänään YK:n ympäristöpäivää.  Tänä vuonna päivän teema on ekosysteemin palauttaminen luonnontilaan. Siksi haluan kohdistaa katseet Itämereen. Tahdon, että myös omat lapseni voivat nauttia tulevaisuudessa upeasta meriluonnosta. En tahdo olla sen viimeisen sukupolven edustaja, joka voi uida Itämeressä!

Itämeri on todella kuormittunut merialue. Se on vesimassaltaan pieni ja samalla valuma-alueeltaan suuri. Jo näistä tosiasioista johtuen, Itämeri on erityisen herkkä ekosysteemi. Se on maailman saastunein meri ja Itämeren mataluuden ja vähäsuolaisen murtoveden takia vesi vaihtuu siellä todella hitaasti. Tämä vaikuttaa Itämeren lajistoon ja tilaan.

Konkreettisesti meille Itämeren valtioiden asukkaille Itämeren kuormitus näkyy esimerkiksi sinileväkukintojen voimistumisena. Lisäksi veden sameus on lisääntynyt, mikä on johtanut rakkohaurun kunnon heikentymiseen. Rakkohauru on vedenalaisen luontomme tärkeä avainlaji, ja sen elinvoimaisuus tukee muiden lajien hyvinvointia. Sen takia rakkohaurusta on huolehdittava.

Hyviäkin uutisia on: yhteisten ponnisteluiden johdosta Itämeren maalta ja meriliikenteestä tuleva kuormitus on Suomessa vähentynyt viimeisten vuosikymmenien aikana. Tilanne ei sinänsä ole toivoton. Haasteena kuitenkin on se, että Itämeren toipuminen on todella hidasta. Ekosysteemin palautuminen kestää. Meressä jo oleva kuormitus ei katoa sieltä ja siksi ravinteita pitääkin saada Itämerestä myös pois.

Yksi Itämeren ainutlaatuisimmista alueista on Saaristomeri, joka on osa Unescon globaalia biosfäärialueiden verkostoa. Alueen luonto on Suomen monimuotoisinta ja se on heikentynyt rehevöitymisen myötä vuosikausia. Hallitus teki puoliväliriihessä tärkeän päätöksen Saaristomeri-ohjelmasta, jonka tavoitteena on vähentää valuma-alueen kuormitusta niin, että Saaristomeri voitaisiin poistaa Itämeren suojelukomission (HELCOM) pahimpien kuormittajien listalta viimeistään vuonna 2027. Suomen osalta Saaristomeren valuma-alueen maatalouskuormitus on Suomen ainoa jäljellä oleva kohde HELCOMin listalla. Vesien suojelun varmistaminen vaatii juuri näitä konkreettisia päätöksiä resurssien turvaamiseksi! Ne tulee myös kirjata HELCOMIN uuteen Baltic Sea Action Planiin, josta parhaillaan neuvotellaan.

Tällä viikolla Suomen Ympäristökeskus ilmoitti aloittaneensa kesän 2021 sinileväseurannan. Kesälomien lähestyessä sinilevän esiintyminen vaikuttaa monen meidän kotimaassa lomailevan kesätunnelmiin. Millaisilla konkreettisilla toimilla jokainen meistä pystyy vaikuttamaan Itämeren tilaan?

Minulle Itämeri on tärkeä monellakin tapaa. Rakastan Itämerta. Saaristolaiselämä Vaasan saaristossa tartutti jo lapsena kiinnostuksen mereen ja saaristolaisperinteeseen. Kevät, kesä ja syksy rannoilla ja saaristossa ovat henkeäsalpaavan kauniita. Pyörällä, veneellä tai vaeltaen. Tämä on meidän meremme!

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.