Syyskuun meppiterveiset

Syksyn ensimmäinen täysistuntoviikko Strasbourgissa on ohi ja huomaa, että parlamentti on päässyt nopeasti täyteen tehoonsa kesätauon jälkeen. Tällä viikolla Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti vuosittaisen State of the Union puheensa. Puheen tiimoilta olin puhumassa muun muassa Ylen Politiikkaradiossa. Voit kuunnella analyysiani aiheesta tästä. Tiedossa on myös 11.10. oma webinaarini State of Union -aiheesta, joten merkitse se jo kalenteriisi!

Elokuussa pääsin tutun Vaasan ja Wasa Future Festivalin lisäksi käymään myös Oulussa ja Turussa. Oulussa pääsin tapaamaan kaupunginjohtaja Päivi Laajalan, Oulun demareita sekä Nokian ja Oulun yliopiston väkeä. Mielenkiintoinen digi- ja datapainotteinen vierailu takana! Turussa keskustelin Eurooppafoorumissa muun muassa Esko Ahon kanssa EU-Venäjä-suhteista. Pääset katsomaan kaikki Eurooppafoorumin keskustelujen tallenteet täältä. Vaasassa ja Turussa pidin myös tilaisuudet liittyen Euroopan tulevaisuuskonferenssiin ja keskustelin kansalaisten kanssa siitä, miltä Euroopan tulevaisuuden tulisi näyttää. 

Lokakuussa onkin tiedossa kaksi täysistuntoa ja Euroopan tulevaisuuskonferenssin täysistunto!

Politiikkaradiossa yhdessä meppikollega Alametsän kanssa Strasbourgissa.

Keskiviikkoaamuna Ursula von der Leyen piti komission puheenjohtajan vuosittaisen State of the Union puheen. Puhe sisälsi paljon vanhan toistoa, ja nyt toivommekin toimia. Monessa asiassa olen komission puheenjohtajan kanssa samaa mieltä.

Parlamentin EU-USA-delegaation varapuheenjohtajana toivon todella, että von der Leyenin kaavailema toimintasuunnitelma yhdessä unionin ja Yhdysvaltojen kanssa on toteutettu yhteistyön vaatimalla tavalla. Tavoitteena on kansainvälinen muutos. Muutosta von der Leyen kaavaili myös ilmastotoimiin – siinä hän on erittäin oikeassa, että Euroopan unionin lisäksi myös Yhdysvaltojen tulisi nostaa ilmastorahoitustaan. Yhdessä voisimme olla suunnan näyttäjiä. 

Odotettua, mutta silti ilahduttavaa oli myös kuulla von der Leyenin tuki afganistanilaisille. Lähiviikkoina komissio on luvannut esittää laajempaa tukipakettia afganistanilaisille. Lisäksi komissio lupasi vuoden loppuun mennessä lainsäädäntöesityksen naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Tarvitsemme tehokasta syytteeseenpanoa, ennaltaehkäisyä ja suojelua naisille niin verkossa kuin sen ulkopuolella. Erityisen suurella innolla odotan ehdotettua pakkotyöllä valmistetun tavaran kieltämistä EU:n markkinoilla. Toivon, että tämä etenee erityisen nopeasti. Ihmisoikeudet eivät ole myytävänä!

Pistä kalenteriin myös maanantai 11.10. klo 18! Silloin tulen pitämään oman State of the Union webinaarin, jota pääset seuraamaan vaikka omalta kotisohvalta. Seuraa siis someani, niin pääset kuulemaan lisätietoa ja ilmoittautumaan mukaan.

Millaista on tulevaisuuden kestävä akuntuotanto Euroopassa ja Suomessa? 

Tiistaina 14.9. alustin aiheesta EnergiaVaasan järjestämässä Sustainable Battery Solutions from Finland -seminaarissa. Tarvetta kestäville akkuratkaisuille sekä laaja-alaiselle keskustelulle aiheesta todellakin on, joten seminaari oli enemmän kuin paikallaan. Kiitokset siis järjestäjille! 

Omassa puheenvuorossani korostin EU:n monipuolisia keinoja edistää nimenomaan tulevaisuuden akkuja, jotka huomioivat ilmaston ja kestävyyden.  Tulevaisuuden kysyntä akuille ja niiden raaka-aineille tulee olemaan valtavaa yhä kiihtyvän digitalisaation myötä. Samaan aikaan tulevaisuuden akuntuotannon tulee olla ennen kaikkea mahdollisimman ympäristöystävällistä, luotettavaa ja jäljitettävää. Vastuullisuuden tulee olla lähtökohta jokaisessa tuotannon vaiheessa, ja tämä vaatii investointeja ja osaamisen kehittämistä niin Suomessa kuin Euroopassakin. 

Esimerkiksi Vaasan akkuteollisuuden kehitystä on ollut upea seurata, ja kuten Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry totesi, Vaasalla on valmiudet maailman ympäristöystävällisimpään akuntuotantoon! 

Seminaarin voi katsoa myös jälkikäteen YouTubesta (eteenpäin kohdasta 1:08:35).
Keskustelu Euroopan tulevaisuudesta on käynnistynyt! Euroopan tulevaisuuskonferenssi on ainutlaatuinen ja ajankohtainen tilaisuus keskustella Euroopan haasteista ja tavoitteista. Syksyllä 2021 ja keväällä 2022 pidetään täysistuntoja, joissa olen mukana yhtenä meppiedustajana. Seuraava tulevaisuuskonferenssin täysistunto on Strasbourgissa lokakuun loppupuolella.

Lisäksi konferenssiin kuuluu kansalaistilaisuuksien järjestämisiä ja kansalaisten kanssa keskustelua. Itsekin järjestin elokuussa tilaisuudet sekä Vaasassa ja Turussa.

Voit tutustua konferenssiin tarkemmin ja lähettää ideoitasi Euroopan tulevaisuutta koskien osoitteessa futureu.europa.eu. Myös digitaalinen alusta toimii hyvin osana konferenssia, sillä siellä kuka tahansa voi jakaa ajatuksiaan ja lähettää niitä eteenpäin. Niitä kerätään, analusoidaan, seurataan ja julkaistaan konferenssin kuluessa. Sivu toimii kaikilla unionin äidinkielillä!
Afganistanin kriittinen tilanne on puhuttanut Euroopan parlamentissa viime viikkoina, ja parlamentti äänesti Afganistania koskevasta päätöslauselmasta torstaina 16.9. täysistunnossa Strasbourgissa. Päätöslauselmassa vaaditaan tukea erityisesti Afganistanin naisille, tytöille ja vähemmistöille sekä lisää EU-yhteistyötä maasta pakenevien evakuoinneissa. 

Poliittinen ryhmäni S&D keskusteli Afganistan-asiantuntijoiden kanssa keskiviikkona 8. syyskuuta. He kuvasivat tilannetta äärimmäisen vakavaksi, ”kuin tikittäväksi pommiksi”. Humanitaarinen kriisi on vakava: ruokaturva on vaarassa, lääkkeiden saatavuus heikkoa ja ihmisillä ei ole mahdollisuutta saada käteistä, kun pankit on suljettu.  Ryhmäni parlamentaarikot ovat peräänkuuluttaneet erityisesti EU:n vastuuta kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevien väestöryhmien, kuten naisten ja vähemmistöjen, suojelemisessa. EU:n tulisi jatkaa jo paikan päällä olevien järjestöjen toiminnan tukemista.

Eniten minuun vaikutti kuitenkin merkittävä keskustelu, jonka sain käydä lauantaina 11. syyskuuta Afganistanista Suomeen juuri palautusavun kautta palanneen toimittajanaisen kanssa.  Keskustelimme Afganistanin tämän hetken todellisuudesta. Millaista on, kun lehdistä luettu tapahtuu yhtäkkiä ympärillä? Kun omat verkostot pitää jättää taakse? Kun yhtenä päivänä on opiskelemassa tai töissä, ja seuraavana käännytetään koulusta ja töistä kotiin? Nyt monet uhmaavat turvallisuuttaan kaduilla. Koulutettuja naisia. Tulevaisuuden rakentajia. Haaveineen, toiveineen, ideoineen… Haluan olla afganistanilaisten naisten tukena. Kuulemme teitä. Naisten ei pidä vaieta tai häipyä unohduksiin! 
Tällä viikolla sain kunnian osallistua Euroopan komission ja Euroopan puheenjohtajamaa Slovenian järjestämään From Ambition to Action konferenssiin, jossa osallistuin ”Enabling conditions for AI” -paneeliin. 
Euroopalla on potentiaalia tulla maailman johtavaksi tekoälyn parissa, koska meillä on maailmanluokan tutkimuskeskuksia, kukoistava tietojenkäsittely infrastruktuuri ja vankka asema tietyillä teknologia-aloilla. Jotta voimme jatkaa ja kehittää erinomaisuuttamme tekoälyn suhteen tutkimuksessa ja innovaatiossa, tarvitsemme rohkeita toimia. Tarvitsemme innovaatioita nopeasti markkinoille ja varmistaa tekoälyteknologian kehittyminen. Kaiken lisäksi tarvitsemme myös päätöksentekoon ymmärrystä siitä, että tekoälyinnovaatioita kannattaa ja tulee tehdä Euroopassa. Voit lukea aiheesta blogini tästä.
Uusia avustajia toimistolla: Janica Borg (FM, AESD) on toiminut kabinettivastaavanani elokuun puolesta välistä asti. Borgin vastuulla ovat avustaminen energia-, ilmasto- ja teollisuusasioissa sekä kabinetin työn johto.

– Janicalla on vankkaa kokemusta parlamentin työstä sekä sisältä että ulkoa ja vahva asiantuntijatausta, joten on erityisen hienoa saada hänen osaamistaan kabinettiini.

Borg on toiminut aiemmin kabinettivastaavana ja asiantuntijana kahden eri maan europarlamentaarikon kabinetissa. Ennen Euroopan parlamenttia hän työskenteli WWF:llä sekä Brysselissä että Suomessa ja Helcomin projektikoordinaattorina. Borg on toiselta ammatiltaan sukeltaja ja tehnyt myös vedenalaista tutkimusta Itämeressä. 

Borgin lisäksi kabinetti täydentyi syyskuun alussa kahdella harjoittelijalla. Harjoittelijoina aloittivat Ilona Sorri ja Emmi Vallittu. Sorri opiskelee London King’s Collegessa eurooppalaista politiikkaa ja Vallittu opiskelee maailmanpolitiikan tutkimusta politiikan ja viestinnän maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Ilona Sorri, joka on Euroopan demarinuorten hallituksen jäsen, avustaa Kumpula-Natria erityisesti tulevaisuuskonferenssiin liittyvissä asioissa ja istunnoissa, ja Emmi Vallittu tukee kabinetin viestintää. 

– On hienoa saada tiimiin kaksi energistä ja avarakatseista nuorta. Parlamentti on harjoittelupaikkana ainutlaatuinen ja tarjoaa laajoja näköaloja. Monet aiemmat harjoittelijani ovat kertoneet, että harjoittelusta parlamentissa mepin avustajatiimissä on ollut paljon hyötyä työuralle.

Lue koko tiedote aiheesta.
Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.