Puhe energian hinnan noususta Euroopan parlamentin täysistunnossa

Puhe energian hinnan noususta Euroopan parlamentin täysistunnossa 6.10.2021 

Arvoisa puheenjohtaja,

eri puolilla Eurooppaa energian hinnan nousu on ollut dramaattisen nopeaa – eikä vielä ole edes talvi. Näemme, että maat joissa on jo nyt alhaiset päästöt energiasektorilla ja monipuolinen päästötön sähköntuotanto, ovat nytkin selvinneet vähäisemmillä hintaheittelyillä.

Hinta heittelee, koska maakaasun hinta on jopa kymmenkertaistunut, kivihiilen hinta kaksinkertaistunut ja myös vesivarastot ovat keskimääräistä alhaisemmalla tasolla. Ja ainakin Suomessa sähkön siirtohinnoittelu on kallistunut. Tässä tilanteessa, jossa myös päästöoikeuksien hinta on korkeammalla kuin aiemmin, emme voi kuitenkaan muuttaa suuntaa, koska juuri tämä sähkön päästökaupan hinta ohjaa meitä irti riippuvuuksista!

Puhemies,

olen pahoillani niiden eurooppalaisten puolesta, joiden koteihin lämmitys tai sähkö tulee edelleen fossiilisista polttoaineista ja he siksi ovat riippuvaisia niiden hintapiikeistä.

Meidän tulee tälle talvelle hakea välittömästi toimia, jotka auttavat eurooppalaisia kuluttajia ja pienyrittäjiä. Odotamme komission ensi viikon toimintaohjelmia.

Mutta meidän pitää pitää määrätietoinen energiasiirtymän suunta, että pääsemme parempaan tilanteeseen: jos ei ensi talvena, niin sitä seuraavana talvena, ainakin tulevina talvina.

Voimme edistää myös teknologian avulla energiatehokkuutta, älykkäät ohjausjärjestelmät leikkaavat helpostikin 20 prosenttia energiantarpeesta. Nyt on osoitettu myös elpymis- ja palautumissuunnitelmaan RRF-rahaa, se tulee käyttää viisaasti, myös energiaköyhyyttä poistamaan.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.