Puhe digitaalisten palvelujen asetuksesta Euroopan parlamentin täysistunnossa

Puheeni digitaalisten palvelujen asetukseen eli DSA:han liittyen Euroopan parlamentin täysistunnossa 19. tammikuuta 2022

Hyvä puheenjohtaja, hyvät kollegat,

Meidän täytyy rakentaa digitaalinen tulevaisuutemme ihmisoikeuksien perustalle, emme voi olla välittämättä ihmisoikeuksista verkossa.

Maailmassa on paljon lakeja, jotka suojelevat ihmisiä oikeassa elämässä. Verkkomaailmasta nämä lait ja säännöt puuttuvat.

Sen, mikä on laitonta offline, tulee olla laitonta myös online. On ehdottoman tärkeää, että taistelemme valeuutisia ja vihapuhetta vastaan.

Internet on globaali, mutta se ei ole enää avoin ja demokraattinen, vaan rakentuu parin yksityisen alustan varaan. Nämä isot alustat tarvitsevat sääntöjä, jotta turvallinen, avoin ja reilu kyberavaruus voidaan taata.

Tämä asetus estää lapsille kohdennetun mainonnan, joka hyödyntää dataa heidän verkkokäyttäytymisestään. Se suojelee meitä kaikkia ja kieltää kaikista henkilökohtaisimman datan käytön mainonnassa.

Hyväksyisitkö sinä sen, että kaikki mitä lapsesi on tehnyt verkossa, loisi profiilin hänestä, ja tätä käytettäisiin mainontaan? En minäkään.

Minusta tarvitsemme paljon vahvempaa sääntelyä kuin nyt. Kohdennettu mainonta ei ole pelkästään kuluttaja- tai markkinakysymys, vaan myös ihmisoikeuskysymys.

EU ei ole yksin pyrkimyksissään säädellä digitaalisia alustoja. Eilen demokraatit Yhdysvaltojen kongressissa ehdottivat Banning Surveillance Advertising Act-lakia.

Yhteiskunnille reilumpi talouden malli on ehdottoman tärkeä. Yhteensopivuusvaatimukset mahdollistavat useampien toimijoiden ja yritysten taloudellisen toiminnan, mikä parantaa kilpailukykyämme.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.