Miksi data ja tekoäly ovat ajankohtaisia aiheita EU:ssa?

Torstaina 30.6. olin mukana järjestämässä FEPS DataTalks-tapahtuman. Keskustelimme ajankohtaisesta aiheesta ”Data sharing in the public interest” eli datan jakaminen yleisen edun vuoksi. FEPS eli The Foundation for European Progressive Studies on EU-tason ajatushautomo, joka kehittää innovatiivista tutkimusta, poliittista neuvontaa ja tiedottamista. Tapahtuman aiheina olivat mm. digitaalinen data, tekoäly ja datatalous. Miksi edellä mainitut teemat ovat nyt niin ajankohtaisia?

Euroopan komissio julkaisi helmikuussa 2022 ehdotuksensa datasäädöksestä (Data Act). Sen tavoitteena on edistää tiedon jakamista ja käyttöä, lisätä oikeudenmukaisuutta ja tarjota eurooppalainen vaihtoehto datataloudelle, jolle ovat tyypillisiä mm. datamonopolit. Lisäksi datasäädös pyrkii luomaan dynaamisemmat pilvipalvelumarkkinat eli digitaalisen muutoksen taustalla olevan perusinfrastruktuurin. Eurooppalaisten arvojen pohjalta säädelty datatalous on myös yksi oman työni tavoite, jotta voimme varmistaa että niin käyttäjillä kuin yrityksillä on mahdollisuus toimia alalla kestävästi ja oikeudenmukaisesti. Tällaisten tavoitteiden saavuttamiseksi EU:n tulee ottaa vahva rooli teknologian sekä siihen liittyvän tutkimuksen kehittäjänä, rahoittajana ja säätelijänä.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.