Suomen ja EU:n on turvattava naisten aborttioikeus

Suomella on EU:n jäsenvaltiona entistä suurempi vastuu varmistaa aborttioikeuden toteutuminen, ja aborttilain uudistus on hyvä paikka, josta aloittaa, kirjoittaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi viime viikolla laajan aborttioikeuden ennakkopäätöksellä Dobbs vastaan Jackson Women’s Health Organization. Päätös kumosi istuimen aiemmat päätökset Roe (1973) ja Casey (1992), jotka ovat jo viiden vuosikymmenen ajan taanneet oikeuden aborttiin liittovaltion tasolla. Uuden päätöksen mukaan Yhdysvaltain perustuslaki ei sisällä oikeutta aborttiin, ja aborttioikeudesta säätäminen jätetään osavaltioille. Jo ennen päätöksen julkaisemista useat osavaltiot olivat valmistelleet abortteja rajoittavaa tai kieltävää lainsäädäntöä. Guttmarch-instituutin arvion mukaan abortti tullaan kieltämään 26 osavaltiossa.

Syitä aborttiin on monia. Aborttioikeus on kuitenkin ennen kaikkea nähtävä naisen oikeutena omaan kehoonsa sekä osana terveydenhuoltoa. Aborttikiellon kiertäminen vaatii muihin osavaltioihin matkustamista sekä rahaa, ja tulee olemaan hankalaa erityisesti taloudellisissa vaikeuksissa tai muuten haavoittuvassa asemassa oleville naisille.

Abortteja vastustavat päättäjät eivät pyri edistämään seksuaaliterveyden koulutusta tai ehkäisyvälineiden helppoa saatavuutta. Näiden konservatiivisimpien poliitikkojen päätökset ylläpitävät vaikeita synnytyksen jälkeisiä olosuhteita, kuten lyhyttä äitiyslomia sekä niukkaa julkista terveydenhuoltoa.

Euroopan parlamentti hyväksyi kesäkuun täysistunnossaan päätöslauselman, jonka mukaan turvallinen abortti on ihmisoikeus. Päätöslauselmassa vaadimme, että Yhdysvaltain hallituksen tulisi taata oikeus turvalliseen ja lailliseen aborttiin. Korkeimman oikeuden päätöksellä on vaikutuksia myös kauas Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Painotin puheenvuorossani parlamentin täysistunnossa, että aborttioikeuden kumoaminen on osa laajempaa abortinvastaista liikettä, jota myös rahoitetaan kansainvälisesti ja siksikin se koskee naisia kaikkialla maailmassa! Naisten oikeuksien sekä aborttioikeuden rajoittamisesta on esimerkkejä myös Euroopassa, muun muassa Puolassa ja Maltalla.

Monia meistä eurooppalaisista kuohuttavat esimerkiksi Puolan suunnitelmat perustaa rekisteri raskaana olevista naisista. Rekisterillä voi olla vakavia vaikutuksia maassa, jossa aborttipolitiikka on jo nyt äärimmäisen tiukka. Parlamentin päätöslauselmassa painotetaan EU -jäsenvaltioiden vastuuta dekriminalisoida abortit, sekä poistaa kaikki esteet turvallisen ja maksuttoman abortin saamiselle osana terveydenhuoltoa.

Turvallisten aborttien kieltäminen vaarantaa ihmishenkiä. Se voi kuitenkin johtaa myös moniin muihin ongelmiin, kuten yksityisyyden suojan rikkeisiin. Niissä Yhdysvaltain osavaltioissa, joissa abortti kriminalisoidaan, ollaan jo huolissaan muun muassa puhelinten kuukautissovellusten tietojen käyttämisestä rikostutkinnoissa.

Suomella onkin EU:n jäsenvaltiona nyt entistä suurempi vastuu varmistaa aborttioikeuden toteutuminen, ja aborttilain uudistus on hyvä paikka, josta aloittaa. Aborttioikeus on ihmisoikeus, ja oli syy abortille mikä hyvänsä, ei oikeutta siihen voida poistaa taikka asettaa muiden henkilöiden mielipiteiden tai vakaumusten varaan.

Julkaistu Aamulehdessä 6.7.2022

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.