Seitsemän suomalaismeppiä kannattavat viisumilinjan tiukentamista

Yhteinen kirje:

Komission puheenjohtaja von der Leyen
Korkea edustaja/varapuheenjohtaja Borrell
Komissaari Johansson
Pääministeri Marin
Ulkoministeri Haavisto
Sisäministeri Mikkonen

Hyvät komissaarit,
Hyvät ministerit,

Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on äärimmäisen vakava isku itsenäistä valtiota ja sen kansalaisia kohtaan. Venäjän tällä viikolla julistama liikekannallepano heikentää tilannetta edelleen. Sota horjuttaa koko Euroopan vakautta ja rauhaa.

Euroopan unioni on vastannut sotaan ennennäkemättömällä nopeudella, voimalla ja yhtenäisyydellä. Unioni on käynnistänyt vahvat Venäjän vastaiset pakotteet, joilla heikennämme maan kykyä rahoittaa sotaa ja joita olemme valmiita edelleen kiristämään. Olemme yhdessä toimittaneet paitsi poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea Ukrainalle, myös vieneet maahan puolustustarvikkeita. Nämä eivät kuitenkaan riitä.

Euroopan on viestittävä myös tavallisille kansalaisille, kuinka rikollista sota on. Heidän on saatava tietää ja tuntea päättäväisyys ja yhtenäisyys, millä EU tuomitsee sodan. Ei ole moraalisesti perusteltua, että venäläisten matkailu unionin alueelle jatkuu, samalla kun Venäjä käy julmaa hyökkäyssotaa naapurimaatansa vastaan.

Maanantaista 19. syyskuuta alkaen, Suomi on venäläisturisteille ainoa maareitti Euroopan unionin alueelle. Itse myöntämiensä turistiviisumien lisäksi, Suomen kautta tapahtuu turismiliikennettä muidenkin maiden myöntämillä Schengen-viisumeilla. Yhteisen EU-linjan aikaansaaminen Venäjän viisumirajoituksien osalta on siksi ensisijaisen tärkeätä.

Yhtenäisen linjan ylläpitämiseksi ja edelleen vahvistamiseksi, unionin tulisi yhteisin toimenpitein estää venäläisten turistien matkailu Eurooppaan. EU:n ja Venäjän välisen viisumihelpotussopimuksen soveltamisen keskeyttäminen ei yksinään riitä. Suomen hallitus onkin tiistaina 20. syyskuuta pyytänyt Euroopan komissiolta Schengen-maille yhteisiä suosituksia Venäjän kansalaisille myönnettyjen viisumien mitätöinnistä tai kumoamisesta sekä maahantulokieltojen määräämisestä. Tuemme esitystä.

Mikäli EU ei Suomen pyynnöistä huolimatta ole kyennyt yhteiseen asianmukaiseen linjaukseen viisumirajoituksien osalta, tulee Suomen toimia oma-aloitteisesti. Unionin tason päätöksen puuttuessa, jäsenvaltioiden turvautuminen kansallisiin ratkaisuihin on turistiliikenteen kuriin saamiseksi välttämätöntä.

Me, allekirjoittaneet Euroopan parlamentin suomalaiset jäsenet, tuemme ministeri Haaviston esitystä turistiviisumien myöntämisen radikaalista rajoittamisesta venäläisille, niin kansallisin toimin kuin myös yhteisen EU-tason ratkaisun kautta.

Alviina Alametsä
Eero Heinäluoma
Elsi Katainen
Heidi Hautala
Mauri Pekkarinen
Miapetra Kumpula-Natri
Ville Niinistö

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.