HS: Muista puolueista arvostelua Purran tavoitteelle EU-erosta – Stubb: ”Suoraan Venäjän pelikirjasta”

Julkaistu alunperin Helsingin sanomissa 26.1.Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran lausunto EU-eron tavoittelemisesta on herättänyt arvostelua muiden puolueiden edustajissa. Purra totesi tiistaina, että perussuomalaisten tavoite EU-erosta pitkällä aikavälillä on edelleen voimassa. Keskustelun käynnisti Iltalehden juttu. Perussuomalaisten tavoite on linjattu puolueen EU-poliittisessa ohjelmassa vuonna 2019. HS:n haastattelussa torstaina Purra totesi, että hän toivoo EU-keskustelun monipuolistuvan Suomen Nato-jäsenyyden myötä.


Purran kommenttia on ihmetellyt esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja, ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo viestipalvelu Twitterissä.

”EU on tärkeä talouspoliittisesti, liikkuvuuden kannalta ja arvoyhteisönä, ja valtavan iso ulko- ja turvallisuuspoliittinen selkänoja. Kylmäävä ajatus, että Suomi olisi Venäjän kyljessä yksin”, Ohisalo kirjoittaa.


Purra antoi kommenttinsa yhteishaastattelussa kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa. Orpo torjui ajatuksen EU-erosta jo tuolloin. Hän kirjoittaa lisäksi Twitterissä, että EU-eron tavoitteleminen on ”isänmaalle vaarallista ja vahingollista”.


Myös kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Alexander Stubb on ottanut asiaan kantaa.

”Puolueen virallinen linja ei ole ainoastaan vastuuton, vaan myös vaarallinen nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Suoraan Venäjän pelikirjasta”, Stubb kirjoittaa Twitterissä englanniksi. ”Meillä on sota Euroopassa ja 1 340 kilometrin raja Venäjän kanssa. Tämä ei ole oikea aika uhrata kansallista turvallisuutta vaalipopulismin alttarilla. Ajattelisi, että Brexitin katastrofi toimisi jarruna vastuuttomuudelle, mutta selvästi ei.”


Kokoomuksen kansanedustajista esimerkiksi Sari Sarkomaa kirjoittaa Twitterissä, että Purran linja on ”hyytävän vahingollista ja kaiken järjen vastaista”.


Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd) puolestaan toteaa, että hän olisi toivonut Venäjän hyökkäyksen jälkeen ”päivitystä politiikkaan”.


Sdp:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma sanoo tiedotteessa, että Purran puheet ovat vaarallisia.

”Miltäköhän maailma näyttäisi, jos perussuomalaisten ja heidän eurooppalaisten veljespuolueidensa haaveet Euroopan unionin hajoamisesta olisi toteutuneet? Suomellakin olisi ollut kylmät paikat Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan keskellä”, Heinäluoma sanoo tiedotteessa.


Keskustan riveistä lausuntoa arvostelee kansanedustaja Pekka Aittakumpu. Hänen mielestään EU:ssa on ongelmia, mutta Suomen EU-ero olisi taloudellisesti ja turvallisuuspoliittisesti huono asia.


Anni Keski-Heikkilä HS


Lue alkuperäinen artikkeli täältä.

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.