Suomen satamien asemaan TEN-T verkossa parannusta

Euroopan parlamentin liikennevaliokunta hyväksyi tänään kantansa liikenneverkko TEN-T asetusehdotuksesta. Verkon tarkoituksena on luoda koko Euroopan kattava tieliikenteen, rautateiden, merenkulun ja ilmailun tärkeimpien väylien verkosto. Siihen kuuluu kaksi tasoa, kattava verkko ja tärkeimmistä yhteyksistä ja solmukohdista muodostuva ydinverkko.


Suomi kannalta merkittävää päätöksessä oli satamien aseman vahvistaminen. Päätökseen pääsivät itsekin allekirjoittamani ehdotukset Kokkolan sataman nostosta osaksi ydinverkkoa ja Pietarsaaren sataman säilyttäminen osana kattavaa verkkoa. Kumpikin satama sijaitsee geopoliittisesti merkittävällä paikalla, sekä ovat keskeinen osa Suomen huoltovarmuuden ja energiatuotannon ylläpitoa. Myös Kaskisen satama saatiin neuvoteltua osaksi kattavaa verkostoa ja Oulun satama nostettua ydinverkkoon.


Tästä voikin kiittää meppien välistä yhteistä niin suomalaisten kesken kuin kansainvälisesti. Suomalaismepit toimivat laajasti liikennevaliokunnassa olevan Elsi Kataisen tukena. Myös S&D ryhmä tuki suomalaisten satamien asemaa parantavia muutosesityksiämme. Iso kiitos siis myös ryhmäni varjoraportööri Isabel García Muñoz:elle.


TEN-T liikenneverkkoon kuuluminen on satamille tärkeää, sillä se parantaa niiden rahoitus ja investointi mahdollisuuksia. Verkkoon kuuluville satamilla on tiettyjä velvoitteita infrastruktuurin tason suhteen sekä jäsenvaltiot voivat hakea niille EU rahoitusta. Kehittämisvelvoitteet ja rahallinen apu ovat etu niin Suomen viennille kuin sisämarkkinoille. Liikenneverkon kehittäminen nivoutuu yhteen myös vihreän siirtämän kanssa, sillä se mahdollistaa vähäpäästöisemmän liikenteen vieden suomen lähemmäs ilmastotavoitteitaan.


Lisätietoa:

Miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.