Kumpula-Natri: Euroopan datatalouden lähtölaukaus

Euroopan parlamentti hyväksyi viikolla (9.11.2023) asetuksen datan oikeudenmukaista saatavuutta ja käyttöä koskevista yhdenmukaisista säännöistä eli datasäädöksen.

Datasäädös luo säätelykehikkoa datan jakamiselle. Ideana on lisäksi antaa julkiselle sektorille mahdollisuuden päästä tarpeelliseen dataan kriisi- ja hätätilanteissa.  Parhaimmillaan asetuksen voimaantulo on käänteentekevä hetki: datatalous ei ole enää vain harvojen suurten yritysten käsissä, vaan pienet ja keskisuuret yritykset voimaantuvat hyödyntämään dataa aiempaa paremmin ja reilummin. 

MEP Miapetra Kumpula-Natri toimi asetuksen S&D-ryhmän neuvottelijana. 

”Olen hyvin ylpeä asetuksesta, joka mahdollistaa reilun ja avoimen datan käytön kuluttajille ja pk-yrityksille, kun niille luodaan uusi oikeus päästä hyödyntämään laitteillaan tuottamaansa dataa”, Kumpula-Natri sanoo.

”Kyseessä on historiallinen lainsäädäntö: käyttäjien, yritysten ja kuluttajien oikeutta laitteillaan tuottamaansa dataan parannetaan niin, etteivät yksilöt ja organisaatiot ole vain datan keräämisen lähteitä vaan niillä on oikeus päättä esimerkiksi datan jakamisesta kolmannelle osapuolelle ja liittää tietovirtoja toisiinsa. Näin uusien palvelutuotteiden mahdollisuus tulee moninkertaistumaan ja avaamaan dataa siiloista. Asetus pyrkii tukemaan datamarkkinoiden syntyä, jotta data ei kertyisi vain muutamalle toimijalle ja yritykset tai kuluttajat olisivat vain niiden varassa. Datataloudessa halutaan korostaa markkinoilla toimimisen mahdollisuutta useammalle, reilumpaa kilpailua, luottamusta, kuluttajansuojaa ja demokratiaa”, Kumpula-Natri jatkaa. 

Samassa asetuksessa vahvistettiin julkisen puolen mahdollisuutta tiedolla johtamiseen kriiseissä, kun poikkeusoloissa on selkeämmät säännöt yritysten datan luovuttamisvelvollisuudeksi. Pandemian pahimpina vuosina tässä oli haasteita.

DataAct eli datasäädös oli yksi ns. viiden suuren sääntelypaketin osista. Niistä enää tekoälysäädöksen neuvottelut ovat kesken. Muut, alustataloutta säätelevät DSA ja DMA ovat jo osin voimassa sekä valmis on myös datan hallintasäädös. 

Parlamentin hyväksynnän jälkeen asetus julkaistaan todennäköisesti vielä loppuvuoden aikana, kun neuvottelutulos on hyväksytty vielä neuvoston eli jäsenmaiden puolella. Se astuu voimaan 20 kuukauden päästä julkaisemisesta eli loppuvuonna 2025. Yrityksillä ja kansalaisilla on siis aikaa sopeutua muutoksiin sekä ennen kaikkea luoda valmiuksia hyödyntää asetusta reilun ja kestävän datatalouden rakentamiseksi. 

Miapetra Kumpula-Natri, MEP

miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

+358 50 5113004

www.miapetra.fi   Twitter @miapetrakumpula    www.facebook.com/miapetra

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.