Kumpula-Natri: Uhka pientalojen omistajille ja kesämökeille vältetty – tuki korvaa pakolliset remontointivaatimukset

Vuonna 2021 Euroopan komissio esitti ehdotuksia päivitetyiksi säännöiksi rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi Euroopassa. Ehdotus on tärkeä kotitalouksien energialaskujen vähentämiseksi ja Euroopan riippuvuuden vähentämiseksi venäläisestä kaasusta.

Ehdotus on saanut voimakasta kritiikkiä siitä, että se sisältää pakollisia remontointivaatimuksia taloille, joilla on matala energiatehokkuus. Tämä on saanut monet pientalojen ja kesämökkien omistajat miettimään, mitä tämä merkitsisi heille ja mitä kustannuksia siitä koituisi. Suomelle on myös ollut huolenaihe, että ehdotuksessa alun perin sisällytettiin myös kesämökit remontointivaatimusten piiriin. Suurinta osaa kesämökeistä ei käytetä talvella, joten energiatehokkuuden lisäämisestä ei olisi niiden kohdalla hyötyä.

Neuvottelijat pääsivät torstai-illan (7.12.) aikana alustavaan ratkaisuun lain osalta. Neuvottelijat ilmoittivat, että lakiehdotuksesta on poistettu pakollisia remontteja koskevat vaatimukset. Sen sijaan EU-maiden on tuettava niitä, jotka haluavat remontoida, mutta joilla ei siihen ole varaa. Tämän lisäksi kesämökkien kohdalle tehtiin poikkeus, eli kesämökeille, joita käytetään alle neljä kuukautta vuodessa (tai joiden odotettu energiankäyttö olisi alle 25% ympärivuotisesta käytöstä), ei tule energiatodistuspakkoa eikä niitä otettaisi pakollisten remontointivaatimusten piiriin. Lopullista lainsäädäntötekstiä ei ole vielä julkaistu, joten yksityiskohdat tarkentuvat pian.

”Pakollisten remontointivaatimusten sijaan ehdotetaan, että Euroopan hallitusten tulisi tukea niitä, jotka haluavat lisäeristystä, vaihtaa ikkunoita tai asentaa ilmalämpöpumpun, mutta ei siihen ole varaa. Tämä on hyvä edistysaskel. On myös hienoa, että poikkeus kesämökeille on saatu takaisin. Tämä on suomalaisille todella tärkeä asia, erityisesti korkean energianhinnan ja korkeiden korkotasojen aikana”, sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.)

”Pientalojen ja kesämökkien omistajat voivat nyt hengähtää helpotuksesta. Pakollisten remonttivaatimusten poistaminen on suuri neuvottelumenestys suomalaisten etujen kannalta”, Kumpula-Natri jatkaa.

Lisätietoa:

Miapetra Kumpula-Natri

Europarlamentaarikko (S&D)

+358 50 511 3004

miapetra.kumpula-natri@europarl.europa.eu

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.