Kumpula-Natri neuvottelee mikromuovisaasteen estämistä koskevaa lainsäädäntöä

Ympäristölle haitallisten mikromuovien leviämiseen on välttämätöntä puuttua lainsäädännöllä. Mikromuovit ovat paitsi haitallisia ympäristölle, myös kulkeutuvat ihmiskehoon. Yksi suurimmista tahattomista mikromuovin aiheuttajista ovat muoviteollisuuden käyttämät muovipelletit. Niitä  päätyy ympäristöön suurimmaksi osaksi virheellisen käsittelyn johdosta, esimerkiksi kuljetuksessa tai tuotannossa. 

-“EU:ssa pääsi vuonna 2019 ympäristöön 52  – 184 000 tonnia muovipellettejä. Ne eivät hajoa eikä niitä voida poistaa luonnosta. Sen sijaan ne kerääntyvät eläimiin ja kaloihin sekä ihmisiin ruoan kautta. Siksi pidän lainsäädännön etenemistä todella tärkeänä” europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP) toteaa. 

Kumpula-Natri toimii tällä hetkellä parlamentin teollisuusvaliokunnassa muovipellettien hävikin estämiseen tähtäävän lainsäädännön varjoraportoijana. Muovipelletit nousivat akuutisti esiin, kun Pohjois-Espanjan ja Portugalin vesillä tapahtui viime viikolla onnettomuus, jonka johdosta rahtilaivasta putosi miljoonia muovipellettejä mereen aiheuttaen vakavaa ympäristövahinkoa.  Parlamentti keskusteli aiheesta täysistunnossa torstaina.

Tulevan lainsäädännön avulla on tarkoitus varmistaa, että kaikki muovipellettejä EU:ssa käsittelevät toimijat toteuttavat tarvittavat varotoimenpiteet. Kyseessä on merkittävä uudistus, sillä sen  odotetaan vähentävän pellettien joutumista luontoon jopa 74 prosenttia. EU:n laajuinen lainsäädäntö varmistaa, että kaikkia eurooppalaisia toimijoita kohdellaan tasapuolisesti. 

Tuleva lainsäädäntö tulee vähentämään erityisesti vesistöihin kohdistuvia ympäristöhaittoja.  Suomen ja Itämeren kannalta uudistus on erittäin tervetullut. Tällä hetkellä emme edes ole kartoittaneet muovipellettien käsittelyä Suomessa. Ympäristöhaittoja on vähennettävä, mikäli haluamme että luontomme ja vesistömme pysyvät terveinä tulevaisuudessakin. Kyse on paitsi ympäristön-, myös ihmisten terveyden suojelusta,” Kumpula-Natri päättää.  

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.