Patenttiuudistus heikentää EU:n strategista autonomiaa

Eurooppalaisten teknologiayhtiöiden mobiiliverkkojen kehittäminen ja innovointi ovat olleet maailman huippuluokkaa. Tämä on uhattuna EU:n uuden standardiessentiaalipatentteja (SEP) sääntelyä koskevassa esityksessä. Euroopan parlamentti muodostaa kantansa asiaan täysistunnossa tällä viikolla.  Hyvin tekniseltä kuulostavalla ehdotuksella voi olla dramaattisia vaikutuksia Euroopan telekommunikaatiosektoriin ja sen kykyyn innovoida. Pohjoismaiset teknologiayhtiöt, kuten Nokia ja Ericsson ovat olleet jo pitkään maailman johtavia 5G- ja 6G-verkkojen kehittäjä. Patenteista saatuja tuloja käytetään t&k-toimintaan ja uusien standardien kehittämiseen.

– Parlamentissa käsiteltävä ehdotus heikentäisi huomattavasti lisenssinhaltijoiden oikeuksia, loisi epävarmuutta patenttialalle ja samalla lisähaasteita suuria satsauksia vaativalle t&k-toiminnalle ja sen rahoittamiselle. Kauppavaliokunnan jäsenenä tein hartiavoimin töitä sen eteen, että ehdotus olisi Suomen kannalta hyväksyttävä.  On todella suuri pettymys, että nyt parlamentille tuotava kompromissiesitys lakivaliokunnasta on Euroopan matkapuhelinverkkoinnovaatioiden kannalta hyvin huono, ”europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kommentoi.

”Olemme tehneet ja allekirjoittaneet lainsäädäntömuutosehdotuksia essentiaalipatenttiehdotuksen salikäsittelyyn ja toivon, että nämä menisivät täysistunnossa läpi. Jos näin ei käy, olen valmis äänestämään koko ehdotusta vastaan keskiviikkona, kun Euroopan parlamentti äänestää kannastaan neuvotteluihin neuvoston kanssa. Huono ehdotus todennäköisesti vaikeuttaisi Euroopan tulevaisuutta digiverkkojen kehittäjänä. Eurooppa kehitti 3G:n, 4G:n ja 5G:n ja haluan sen myös kehittävän 6G:n”, Kumpula-Natri jatkaa.

Ongelmallisia kohtia nyt käsiteltävässä olevassa ehdotuksessa ovat muun muassa se, miten sääntely olisi takautuvaa, eli se vaikuttaisi jo tehtyihin patenttisopimuksiin. Vastuu sääntelystä annettaisiin täysin uudelle EU:n patenttivirastolle, jolla ei ole tarvittavaa asiantuntemusta täytäntöönpanoon. Euroopassa on jo viranomaisia, joilla on aiheesta asiantuntemusta ja patenttituomioistuin joka suhteutuu esitykseen hyvin kriittisesti. Tämän lisäksi esitys rajoittaisi patentinhaltijoiden oikeutta panna täytäntöön patenttejaan. Rajoitus määrittäisi odotusajan, joka nopeasti kehittyvällä teknologia-alalla voi olla kilpailuhaitta.

”EU:n on oltava myös tulevaisuudessa teknologisen innovaation edelläkävijänä. Emme voi löytää vastaavia summia julkisella tukirahalla mobiiliverkkojen T&K työhön. Kyseessä on käsittämätön esitys ajassa, jossa pitäisi vahvistaa Euroopan strategista autonomiaa ja kriisinkestävyyttä, erityisesti kriittisen infran sektorilla!”, Kumpula-Natri päättää.

Tiedote julkaistu 27.2.24

Tagit

Tutustu lisää

Uutiskirje

Pysy ajantasalla viimeisimmistä kuulumisista suoraan EU- kentältä!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.