Loppuvuosi 2020 oli lohdullinen, hurraamisenkin arvoisia hetkiä löytyi yllätyksellisen ja vaikean vuoden jälkeen. Rokote ja ennusteita vähemmän synkkiä työttömyys- ja talouslukuja. Sopimuksia ja yhdessä tekemistä. Kaunista oli, että jouluksi saimme kuin saimmekin valkoisen joulun Vaasaan!
Loppusuoralle ja kalkkiviivoille jäi EU:n ja Iso-Britannian välinen kauppasopimus. Euroopan parlamentti oli valmistautunut ylimääräisiin valiokuntien kokouksiin ja täysistuntoon välipäivinä, mutta kun sopimusta ei kuulunut ajoissa, päädyttiin väliaikaiseen soveltamiseen, ennen kuin kahden kuukauden aikana perehtyminen voidaan tehdä ja lopullinen hyväksyntä antaa. Uusia neuvottelujakin jää paljon käytäväksi, esimerkiksi opis-kelijavaihtoa ei kata mikään ole-massa oleva sopimus. Insinööriopinnoista Vaasasta pääsin itsekin kesävaihtoon juuri Manchesterin lähettyville EU-ohjelman kautta.
Töitä tulee kansainvälisen kaupan valiokunnassa meillä brexit-sopimuksen lisäksi vuoden viimeisellä viikolla esitetyn Kiina-EU-in-vestointisopimuksen kanssa. Parlamentissa olemme puhuneet paljon vastavuoroisuudesta ja laadullisista vaatimuksista kauppasopimuksiin.
Vaikkei tässä ole kaup-pasopimuksesta kyse, ei olanko-hautuksella voi katsoa Kiinan pa-hentunutta tilannetta uiguurien pakkotyöleireillä tai otetta Hong Kongista. Myös Yhdysvaltojen odotukset EU:n linjalle ovat korkealla, niin kuin EU:llakin parantuneeseen kumppanuuteen uuden presidentin Bidenin hallinnon kanssa. Yhdysvallat solmi kuitenkin itsekin Phase 1 -minikauppasopimuksen Kiinan kanssa, joten EU:n viennin parantamista Kiinaan pitää tarkas-tella tätäkin vasten.
”Vaasan tavoite päästä hiilineutraaliksi jo tällä vuosikymmenellä sekä oman energian tuotannon puhtaat investoinnit sopivat tähän ajan pirtaan.”
Niin Suomessa kuin EU:ssakin on koronan ohella rakennettu myös tulevaa yhteiskuntaa kestävämmäksi, oikeudenmukaisemmaksi ja vahvemmaksi. Ilmastonmuutos ei odota ja sen suhteen on hyviä uutisia niin kotimaasta, paikallisesti kuin EU:sta ja globaalisti. EU asetti ensimmäisenä tavoit-teen hiilineutraalisuudesta vuoteen 2050 mennessä. Kiina esitti jo 2060 tavoitteensa, Bidenin vaa-liohjelma lupasi 2050, saman vuo-den 2050 ovat asettaneet myös Japani, Etelä-Korea, Kanada, Uusi-Seelanti ja Iso-Britannia. Viimeisen kunniaksi sanottakoon, että vaikka se on muuten aiheuttanut politiikallaan harmaita hiuksia, ilmastopolitiikassa se on onnistunut. Esimerkiksi hiilen osuus energiasta on vähentynyt 20 prosentista vain muutamaan prosenttiin kymmenessä vuodessa.
Vaasan tavoite päästä hiilineutraaliksi jo tällä vuosikymmenellä sekä oman energian tuotannon puhtaat investoinnit sopivat tähän ajan pirtaan ja ovat tärkeitä alueen energiaklusterin viennille ja tuhansille työpaikoillemme. Akkuaskeliakin kannattaa edelleen ottaa.
Mennyt vuosi oli etätöiden vuosi. Strasbourgissa emme ole kokoontuneet parlamentin istuntoon helmikuun jälkeen ja Brysselissäkin käynnit ovat tarpeen hyvin harvakseltaan, kun kaikki onnistuu etänäkin Vaasasta, Helsingis-tä ja paikan päällä Brysselissäkin olen istunut enemmän omassa työhuoneessa kuin kokoussaleissa, sillä esimerkiksi äänestäminen tehdään aina tabletilta.
Kun pohdin alkaneelle vuodelle sopivaa sanaa, päädyin määrätietoiseen. Koronasta on opittu alkuhämmennyksen jälkeen valtavasti. Oikeastaan jokainen tiedämme, mitä viruksen leviämisen estäminen meiltä vaatii. Malttia noudattaa ohjeita, joita terveysvi-ranomaiset antavat ja tarvittaessa päälle poliittiset päätökset, jos suositukset eivät riitä. Talouden jälleenrakentaminen on viisautta vaativaa. Ikävä olisi yhtään turhia lommoja ottaa työpaikkojen tai yritysten suhteen ja siksi kysees-sä on yhteinen ponnistus saada talous pysymään pyörimässä ja kasvuun. Nyt on tärkeää, että rokotteiden kattavuus saadaan suojaamaan meidät. Ilmenevä rokotevastaisuus on isku yhteiskuntamme turvallisuuteen, joka tulee vain osittain sisältä päin. Käännetään nopeasti alueemme maine rokotevastaisimmasta järkeväksi. Omaksi turvaksemme.
Kirjoitus on julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa.